Hvordan du starter med slektsforskning

Har du noen gang lurt på hvem dine forfedre var? Hvor dine gener stammer fra? Om det er noen spennende mennesker i familien din? Genealogi, eller slektsforskning som det også betyr, har blitt mer og mer i vinden de siste årene. Og med moderne teknologi, ikke minst med internett, er det på mange måter lettere å finne fram til disse svarene nå, enn før. Hvor du før måtte manuelt gå gjennom kirkebok på kirkebok for å finne ut giftedatoer, slektsnavn før gift, dåpsattester for å finne foreldre og så videre, kan du i dag bare ved noen få tastetrykk og noen få hjelpemidler finne svar fortere og mer suksessfullt.

Dette gjør en DNA-hjemmetest for deg

Men, kan virkelig en hjemmetest for DNA-et ditt hjelpe deg å finne dine forfedre? I denne artikkelen skal vi se på fordelene og ulempene med å ta en DNA- hjemmetest. Vi kommer til å ta for oss hva som er flott med denne nye metoden å se tilbake gjennom årene på din familie, og hvilke ulemper det eventuelt kan by på. For å se på disse tingene, har vi kikket på sider som MyHeritage, AncestryDNA, 23andme – i tillegg til hva genealogi/slektsforskning er, hvordan du starter et slektstre. Start med å bestille deg en hjemme-DNA test på nett (se ovenfor nevnte nettsider for hjelp).

Så enkelt tester du ditt DNA

En slik test er enkel å gjennomføre når du har fått din pakke hjem. Pakken inneholder enkle instrukser, med alt du trenger for å gjennomføre testen og sende den tilbake. Siden vil du motta svar med ditt DNA resultat. De forskjellige sidene har litt forskjellig tider, men den generelle er 1–2 mnd. Så hva gjør denne DNA-testen for deg? Nettsiden MyHeritage forteller at en slik DNA test vil fortelle deg mer om din etniske og geografiske bakgrunn. Samtidig lagrer de dataene på din DNA, slik at du kan få notis om ny slekt. Dette igjen gir deg et godt grunnlag til å finne ditt slektstre.

Slektsforskning og DNA-test hos MyHeritage

MyHeritage gir en del fordeler når du starter din slektsforskning. Du setter opp ditt eget slektstre. Finner databasen at din slektning er satt opp i et annet slektstre, får du muligheten til å koble denne sammen med din. På denne måten får du lettere og raskere tilgang til ukjente slektninger, en motsetning til å reise fra kirke til kirke for å lete deg bakover. En spesiell fordel hvis du har slekt fra mange steder i landet – eller i utlandet for den del. Ved en hjemme-DNA test i tillegg, blir ditt DNA lagt til med andres DNA, slik at du på denne måten finner flere nålevende slektninger og deres slektstre.

Hjemme-DNA test med AncestryDNA

AncestryDNA er hjemmetesten tilhørende siden ancestry.com. Denne siden fungerer ganske likt som MyHeritage og DNA testen deres vil fortelle deg om dine etniske og geografiske aner, samt gi deg muligheten til å komme i kontakt med eventuelle gjenlevende slektninger du måtte ha der ute. MyHeritage lover opptil 1 måneds ventetid før du kan se resultatet ditt på nett, AncestryDNA ber deg vente 6–8 uker. Fremdeles er dette en raskere måte å finne dine forfedre enn den manuelle måten å gjøre det på. En annen fordel en slik hjemmetest har, er at den vil kunne fortelle deg om din slekt via gentest, ikke bare via papirer som kanskje ikke stemmer.

23andme – Tre forskjellige DNA-pakker!

Hos 23andme.com finner du en noen annen måte å teste ditt DNA på. Her kan du velge mellom tre pakketyper. En for slektstre og geografisk DNA, en annen pakke for slektstre pluss din genetiske helse-tre. Den siste – og dyreste pakken, er en helt pakke hvor du får alle alternativene. Fordelen med helsepakken denne siden tilbyr deg, er at du vil kunne få se hvordan du ligger an med tanke på de verse sykdommer som ofte ligger latent. Noen genetisk, noen ikke. Fordelen med dette er å kunne være forberedt for eventuelle livsstils endringer du burde foreta deg. Husk bare å ikke overbekymre deg for helsen din!

Close