AncestryDNA

Når det kommer til slektsforskning er AncestryDNA en av de mest populære aktørene. Får snaue 1 000 kroner kan de fortelle deg mer om dine genetiske historie, og prosessen er såre enkel. Det hele går over tre trinn: først bestiller du et sett med instruksjoner. Dernest må settet aktiveres, før du sender tilbake en spyttprøve i den forhåndsbetalte pakken som ender opp i Ancestry sitt laboratorium. Til sist er det bare å smøre seg med tålmodighet, og vente på at resultatene gjøres tilgjengelig for deg på nett. Selskapet kombinerer nymotens DNA-vitenskap med verdens største digitale slektshistorieressurs for nøyaktigst mulige resultater.

Få svar på spørsmål

Det tar 6 til 8 uker før du får vite resultatet. Spørsmål du har hatt vedrørende ditt eget genetiske opphav blir endelig besvart. Mistenker du for eksempel at du har forfedre fra Asia, får du endelig bekreftet om det stemmer. Eller kanskje får du endelig funnet ut om bestefar snakket sant da han berettet om hvordan slekten din en gang innvandret fra Balkanhalvøya. Du kan også regne med å finne ut ting du ikke visste fra før. Et tusentalls regioner tas med i betraktningen for å gi det endelige resultatet, og så snart du vet mer om deg selv har du fått et passende utgangspunkt for videre slektsforskning.

Mange har latt seg teste

I skrivende stund har mer enn 15 millioner mennesker tatt en test fra AncestryDNA. Dersom en slektning av deg også har tatt testen, betyr det at du kan få DNA-match. Slik får du potensielt vite om slektninger du ikke visste at du hadde. Mange nordmenn har for eksempel mer eller mindre fjerne slektninger i USA, som de gjerne til og med deler etternavn med. Mange av landets eldste kan fortelle om søsken og søskenbarn som fra Norge med den såkalte amerikabåten, og aldri vendte tilbake. Moderne slektsforskning har gjort det enklere å komme i kontakt med hittil ukjente slektninger.

Kan brukes av begge kjønn

Enkelte DNA-tester kan kun tas av menn, fordi de kun analyserer y-kromosomet. Dette er imidlertid ikke tilfellet hos AncestryDNA, som både kvinner og menn kan benytte seg av. Det finnes også aktører som bare analyserer mitokondrielt DNA, som riktignok kan tas av begge kjønn, men kun viser resultater fra morssiden. En test fra Ancestry omfatter en persons fullstendige genom, hvilket gir langt mer komplette resultater og kan brukes av alle. Her brukes nemlig såkalt mikromatrise-basert autosomal testing for mer omfattende granskning. Jo bedre og nøyaktigere resultatene er, jo bedre blir utgangspunktet ditt for å finne ut mer om deg selv.

AncestryHealth

Med den relativt nye tjenesten AncestryHealth kan du oppdage eventuell helserisiko knyttet til DNA-et ditt, i form av arvelige sykdommer. AncestryHealth kan oppdage om du og familien din har anlegg for genetiske sykdommer, og gi deg mer informasjon om dem. Du kan i tillegg få rådgivning og konsultasjoner dersom du oppdager noe ubeleilig i en DNA-test. En bedret innsikt inn i egen helse, er for øvrig en av grunnene til at hjemmetester har gjort såpass stor furore. Det handler ikke bare om lære mer om sitt genetiske opphav, selv om det fremdeles er dette som er det aller største trekkplasteret.

Blir dine opplysninger delte?

Det er viktig å ha i bakhodet at informasjon AncestryDNA kan videreformidles, i alle fall om vi skal tro ekspertene. Når du går med på å ta en DNA-test, samtykker du til at opplysninger kan gis til legemiddelfirmaer og forskningsprosjekter. Dette får enkelte til å heve øyenbrynene, men du må vurdere selv hvorvidt du synes det er greit om DNA-opplysninger om deg selv deles. I det hele tatt har DNA-hjemmetester generelt fått på pukkelen grunnet rykter om at privat informasjon kan deles videre, selv om mange nordmenn har kastet seg på trenden og blitt besatt av tanken på å finne ut mer om sitt genetiske opphav.

Close